Як самому перевірити якість води

18 вересня — Всесвітній день моніторингу якості води . Традиційним для цього дня є забір проб води в різних куточках планети для оцінки її якості. Ми розповімо, як за допомогою недорогих приладів перевірити якість води у своїй квартирі або на дачі.

Приєднатися до проекту з оцінки якості води може будь-який бажаючий. Для цього потрібно вибрати який-небудь водойма і придбати набір для тестування.

На офіційному сайті, присвяченому Дню моніторингу (wwmd.org), стандартний тестовий набір коштує $13, плюс доставка. Можна скористатися і своїми інструментами. В подальшому показники зазначаються на карті.

Тим, хто не хоче приєднуватися до міжнародного проекту, але хоче перевірити якість води у власному будинку або на дачі, ми підкажемо, як це зробити. Отже, 8 рад по контролю якості води…

1. Перевіряйте органолептичні властивості

Перше, на що потрібно звернути увагу, – це органолептичні властивості води: колір, прозорість, запах, смак. Вода повинна бути безбарвною, прозорою, без смаку і запаху. Крім того, вона не повинна залишати сліди після висихання, в ній не повинен з’являтися осад з часом, а чайник після кип’ятіння води повинен залишатися чистим.

2. Виміряти pH

Або, по-іншому, показник кислотності. Якщо у воді більше іонів водню, ніж іонів гідроксиду, вона вважається кислому (pH<7), якщо навпаки – лужному (pH>7).

Для питної води оптимальною вважається показник pH=6-9. Для визначення pH можна використовувати спеціальні індикаторні смужки (на них крапають крапля води, а потім колір порівнюється з еталоном) або pH-метр – це прилад із двома електродами, які опускаються в воду. Вартість такого приладу – від 700 рублів.

3. Дізнайтеся жорсткість води

Це показник того, як багато солей кальцію і магнію розчинено у воді. Людині корисно пити воду помірної жорсткості (4-8 ммоль/л). При тривалому вживанні води сильної жорсткості підвищується ризик утворення каменів у нирках.

Перевірити жорсткість води можна або індикаторними тест-смужками, або кондуктометром (TDS-метра).

4. Зверніть увагу на вміст заліза

Пити воду з великим вмістом заліза шкідливо. Так вона зазвичай і несмачна – така вода має присмак і запах заліза і бурий осад. Норма вмісту заліза у питній воді – до 0,3 мг/л.

Приблизно оцінити вміст заліза у воді можна за допомогою кольорових проб. Так, слабо-рожевий розчин марганцівки при контакті із «залізною» водою стає бурим. Є і спеціальні тест-набори для швидкого визначення заліза у воді.

5. Важливо! Вміст хлору

Великий вміст хлору у воді сушить шкіру, викликає алергічні реакції, пошкоджує дихальні шляхи при вдиханні і травну систему. Швидко визначити вміст хлору у воді можна з допомогою експрес-тесту на хлор – набір смужок-індикаторів, які змінюють колір при контакті з хлором.

6. Заміряйте нітрати і нітрити

Сполуки азоту потрапляють у воду, як правило, зі стічними водами. Нітрати і нітрити шкідливі, гранично допустима концентрація у воді — 45 мг/л і 3 мг/л відповідно. Визначити рівень нітратів у воді можна з допомогою нітрат-тесту (індикаторні смужки) або нитратомером.

7. Аналіз мікробіологічної загрязненностьи

Тобто кількість мікроорганізмів в одному мілілітрі води. Гранично допустимий показник: загальне мікробне число – не більше 50. Перевищення цього показника може привести до захворювання. Виміряти його в домашніх умовах неможливо.

8 Що вибрати? Самостійний аналіз або лабораторію…

Існують побутові комплекти для експрес-аналізу якості води відразу за кількома показниками. Але якщо не хочете возитися з тест-смужками, віддайте воду на аналіз в найближчу санітарно-епідемічну лабораторію. Вартість такого аналізу – 1,5-2 тисячі рублів.

І нехай моніторинг якості води стане доброю традицією і для вашої родини, адже, як би банально це не звучало, від якості води залежить здоров’я.

Джерело

Share Button
Вы можете оставить комментарий , или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Contact Form Powered By : XYZScripts.com