Не обізнаний, значить не захищений

37742988_2105108356166683_6417300934069583872_n (1) В одному з останніх матеріалів  ГО «Флора» звернула увагу на проблему обізнаності серед середньостатистичних жителів, щодо заходів, які проводяться в нашій області для покращення екологічних умов, які склались на даний момент. Зокрема, ми акцентували увагу на впроваджені обласної «Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на 2017-2018 роки». Як виявилось, про існування цієї програми практично нічого не відомо жителям міста Кропивницького, не кажучи вже про інші райони області, на які також спрямовані заходи програми.

Для того, щоб оцінити рівень обізнаності щодо існування даної програми в інших районах області, ГО «Флора» вирішила провести опитування серед пересічних жителів. Перші результати були отримані від Компаніївського району, опитування в якому, виявило існування й інших проблем, пов’язаних з екологічною ситуацією в області. На жаль, мусимо констатувати, що населення не отримує інформацію щодо проведення дозиметричних вимірювань поточного рівня радіації та їх результати. Опитування показало, що практично 100% опитаних не знають поточний рівень радіації у своєму населеному пункті, так само як і про проведення заходів щодо замірів іонізуючих випромінювань. Така статистика є лякаючою, оскільки населення має бути в курсі того, що  відбувається в екологічному секторі його району.

Позитивним явищем можна відзначити той факт, що переважна більшість опитаних знають що таке іонізуюче випромінювання, його джерела та небезпеку, яку воно становить для організму людини. Відсоток обізнаних людей в даних питаннях становить близько 70% від всіх опитаних. Однак, як вже було нами зазначено, населення практично не отримує інформацію про заходи, які вживаються владою з метою покращення екологічної ситуації. Результати опитування свідчать про те, що про вище згадану «Комплексну програму захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання на 2017-2018 роки» знає лише одна людина із ста. Це так само є тривожним сигналом, оскільки даний показник свідчить про те, що пересічні громадяни не можуть контролювати виконання та результати програми.

Отож, можна зробити висновок, що проблеми, які виявило опитування, не є локальними, а стосуються цілої області загалом. ГО «Флора», в свою чергу, сподівається на якомога швидше їх вирішення, що не можливо без залучення громадян до широкого обговорення даних проблем та спільного їх вирішення

Опитування проходить в рамках проекту «Зміцнення потенціалу громадських організацій у Центральній та Східній Україні» за підтримки Національного Фонду Демократії. Конкурс адмініструє Центр підтримки громадських і культурних ініціатив #«Тамариск».

Share Button
Вы можете оставить комментарий , или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Contact Form Powered By : XYZScripts.com