Кожен має право на доступ до екологічної інформації!

В умовах розвитку цифрових технологій, органи державного управління не стоять осторонь всеохоплюючих процесів інформатизації. Зокрема, кожне представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування має власний сайт, робота якого направлена на надання відкритого доступу про діяльність влади та доступності державних інформаційних ресурсів для громадян.  Та, чи достатньо прозорі та ефективні ці інформаційні ресурси для звичайних користувачів мережі, яким цікава діяльність влади та її результати? Адже, відкритість та доступність даних є однією з базових засад сучасної демократії.

У рамках проекту «Виконання зобов’язань влади — під контролем громадськості!», у нас виникла необхідність активно користуватися сайтами райдержадміністрацій для ознайомлення з екологічними програмами та звітності про їх виконання. Відзначаємо, що не зважаючи на те ,що кожна РДА, охоплена проектом, має функціонуючий сайт, наповнений багатьма розділами та оновленою інформацією, однак пошук програм та звітів за їх виконанням у пересічної людини може викликати труднощі.  В підсумку, нам вдалося без великих зусиль ознайомитись з Комплексною програмою захисту населення району від іонізуючого випромінювання Маловисківської РДА та обласною програмою. Щодо інших пілотних РДА, ознайомитись з програмами та звітами про їх виконання не вийшло, адже після численних спроб та детального вивчення даних на офіційних сайтах райдержадміністрацій, знайти цю інформацію не вдалось.  З точки зору пересічного жителя, якщо така  інформація не є відкритою, виникають сумніви у прозорості діяльності місцевих органів влади загалом.

На нашу думку, підхід до оприлюднення інформації про діяльність влади має бути уніфікованим та простим для пересічного громадянина. В іншому випадку здійснення громадського контролю та участь громади у прийнятті суспільно-важливих рішень унеможливлюється і ставить під загрозу демократичні процеси у суспільстві.  Тому, ми закликаємо до відкритості для населення діяльність органів місцевого самоврядування.

Share Button
Вы можете оставить комментарий , или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Contact Form Powered By : XYZScripts.com