Доступ до безпечної води та санітарії на Кіровоградщині

4 вересня 2018 року, в місті Кропивницькому, у громадському офісі Кіровоградської ОДА пройшов регіональний семінар на тему : «Протокол про воду та здоров’я: регіональні пріоритети, цілі та завдання щодо покращення доступу до безпечної води та санітарії в Україні». Основною метою семінару стало ознайомлення присутніх безпосередньо з самим «Протоколом про воду та здоров’я», та, визначення пріоритетів на місцевому, регіональному та національному рівнях відповідно до національних цільових показників України. Окрім цього, програмою заходу було передбачено обговорення проблем, які існують на території регіону з доступом до питної води, її якістю та загальним контролем за станом водних ресурсів та санітарних умов. На заході були присутні представники від влади, громадських організацій,  журналісти, а також усі небайдужі до стану навколишнього середовища, так, учасниками жвавої дискусії стали: Анна Цвєткова, координатор водних питань ВЕГО «МАМА-86»(м. Київ), Людмила Шестакова, виконавчий директор Кіровоградського місцевого осередку ВЕГО «МАМА-86», Катерина Гайдук, заступник начальника Кіровоградського обласного управління водних ресурсів, Катерина Деревінська, лікар відділу організації досліджень фізичних та хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами, Державна установа «Кіровоградський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я України», Ольга Гелевера, керівник проектів ГО Еко Ліга Центр, кандидат географічних наук, доцент кафедри геології та геоекології Центральноукраїнського державного педагогічного університету, а також представники ОКВП «Дніпро-Кіровоград», ДП «Кіровоградстандартметрологія», Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області, активісти громадських організацій та представники керівництва об’єднаних територіальних громад Кіровоградщини : Великосеверинівської , Маловисківської та Компаніївської, та активісти руху за чисте довкілля Знам’янщини.

Проблему доступу до якісної питної води можна назвати загальносвітовою, оскільки статистика ВООЗ свідчить, що майже 3 мільярди населення планети користуються неякісною питною водою. Хоч, за останні роки на території Кіровоградської області не було зареєстровано інфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням недоброякісної води, однак – це не означає, що ми повністю застраховані від ймовірності їх виникнення. Згадати хоча б, на загальнонаціональному рівні, нещодавній спалах інфекції в місті Ізмаїлі. Тож, територію Кіровоградської області також не можна, на жаль, назвати зразковою в плані якості води та загальних санітарних умов. У своєму виступі —  Катерина Деревінська, представниця ДУ «»Кіровоградський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я України», зосередила увагу на тих проблемах, які існують в області з централізованим та нецентралізованим водопостачанням. За результатами досліджень 2017 року, виявилось, що практично кожна п’ята із 2673-х проб водопровідної води не відповідала санітарним вимогам. Тож, такі результати свідчать про необхідність систематичної дезінфекції та промивки водопровідних мереж. Нецентралізоване водопостачання, яке є притаманним для жителів сільських місцевостей, також залишає бажати набагато кращого. Мікробіологічні дослідження зразків води в різних районах області також виявили великий відсоток неякісної води.

Обговорюючи «Протокол про воду та здоров’я», учасники семінару визначали його пріоритетні цільові області відповідно до пріоритетів – національного, регіонального та місцевого. У ході дискусії, було виявлено, що більшість проблем, які обговорювались зокрема і на семінарі, повинні вирішуватись на національному рівні, однак не можна забувати і про ті проблемні питання, які можна і потрібно вирішувати на місцях.

Share Button
Вы можете оставить комментарий , или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Contact Form Powered By : XYZScripts.com