Як покращити ефективність державних програм екологічного спрямування?

На це питання намагалися знайти відповідь учасники круглого столу, який 27 серпня провела ГО «Флора», зібравши до обговорення усіх небайдужих.

В обговоренні результатів реалізації обласної «Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання» прийняли участь представники влади з департаменту екології та управління з питань цивільного захисту Кіровоградської ОДА, а також члени громадських організацій та журналісти.

Під час круглого столу, його учасниками була піднята низка важливих питань, пов’язаних з екологічним станом міста та області. Зокрема, виконавчий директор ГО «Флора» — Людмила Шестакова, зазначила, що хоч «Комплексна програма захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінювання» була затверджена ще в 2014 році, однак про стан її виконання, як і загалом про її існування, населенню області було мало що відомо.

Гоменюк Анна — заступник директора департаменту екології, також наголосила на важливості проблеми іонізуючого випромінювання, та зазначила, що департаментом екології підтримується та частково фінансується діяльність даної програми.

Іван Чучупал — інспектор відділу захисту населення і територій управління з питань цивільного захисту Кіровоградської ОДА та активісти з Компаніївського району, зосередили у своїх промовах увагу на тих проблемах, які є безпосереднім наслідком від іонізуючих випромінювань. Так, наприклад, проблема у Червоновершській ЗОШ Компаніївського району з рівнем Радону-222 була вирішена спільними зусиллями, а в більшій мірі, за рахунок зусиль місцевих активістів. Все це – є наслідком того, що громадськість мало поінформована щодо існування «Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від впливу іонізуючого випромінюваня»

Євген Гурницький, юрист —  говорив про доступ до публічної інформації, зокрема про те, що населення є пасивним та необізнаних у відстоюванні своїх прав, тож такий стан справ потребує якомога швидших змін.

В кінці круглого столу його учасники долучились до розробки пропозицій та рекомендацій до органів влади щодо створення подібних програм екологічного спрямування. Усі зійшлись на думці, що інформована громада – це запорука ефективних дій влади.

Захід організований Громадської організацією «ФЛОРА» в рамках проекту «Зміцнення потенціалу громадських організацій у Центральній та Східній Україні» за підтримки Національного Фонду Демократії. Конкурс адмініструє Центр підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск»

Share Button
Вы можете оставить комментарий , или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий

Contact Form Powered By : XYZScripts.com